Temeri si adevaruri stiintifice despre nutritia copiilor

Scris de Cristela  - 26 martie 2012

Mare parte din ceea ce are legatura cu sanatatea oamenilor este mai degraba ce nu ce ar trebui sa manance, decat ce ar trebui sa manance. Din pacate descoperirile stiintifice despre legatura dintre dieta si boala sunt abil marginalizate si/sau minimalizate.

In ultimele doua saptamani am primit intrebari legate de siguranta renuntarii la unele alimente de origine animala, temporar sau permanent, partial sau total, urmare a unor postari recente bulversante, venite chiar din partea unor adepti ai veganismului, sau a unor mesaje anonime care circula ciclic pe mail de cativa ani (despre anumite alimente de origine vegetala), precum si a avertismentelor venite din zona medicilor pediatri. Sunt medici care atentioneaza mamele interesate responsabil in adoptarea unui astfel de stil de viata pentru copii sau familie, ca dieta vegetariana stricta poate produce retard mintal sau chiar moarte.

Pentru a raspunde cat mai eficient acestor preocupari justificate, am tradus un material redactat de Dr. John McDougall, medic internist si recunoscut specialist in domeniul nutritiei. Originalul materialului de azi poate fi citit aici. Nu contine interpretari personale ale subsemnatei, iar eventualele precizari sunt distinct marcate “n.tr.”. Am avut onoarea sa invat de la Dr. McDougall in 2013 si l-am prezentat detaliat in articolul explicativ despre cancer.

Inainte sa incep munca pentru articolul de fata, am respirat adanc … Gasesc de-a dreptul lipsit de etica faptul ca cineva cu o calificare intr-un anumit domeniu, oricare, (fara a aprofunda toate specializarile domeniului respectiv, macar la nivel teoretic) gaseste de cuviinta sa isi foloseasca titulatura pentru a impune si a intimida prin mituri, paradigme sau folclor. Putini oameni inteleg ce putere de a lupta cu boala primesc printr-o dieta adecvata. Asta pentru ca insasi doctorii lor nu inteleg. Scoala de medicina are o programa constituita in jurul medicamentelor. Nu se preda despre numeroasele studii stiintifice independente efectuate pe diverse populatii, studii care demonstreaza relatia dintre dieta si sanatate. Nu se analizeaza cercetarile de biochimie despre formarea bolilor, cercetari care la randul lor stau la baza studiilor pe segmente si categorii de populatii. Si nu se discuta nici despre rezultatele identificate in studii clinice, ca urmare a tratarii bolilor prin dietoterapie. Medicamentele si chirurgia pot oferi beneficii miraculoase in anumite cazuri. Dar este de neconceput pentru doctori sa nu stie despre – sau sa nu spuna pacientilor despre – puterea profilactica si vindecatoare a hranei. Mai mult decat atat, ce miracole s-ar intampla daca toti doctorii ar administra si ar prescrie din plin vitamina L (Love=Iubire). Pentru ca dieta in sine nu este singura vindecatoare. Iubirea, vorba buna si blanda, relatiile cu semenii nostri, multumirea legata de profesie, familie, exercitiul fizic si nu in ultimul rand latura spirituala, relatia cu Dumnezeu, actioneaza impreuna ca factori terapeutici.

Nu neaparat legat de tema zilei de azi, insa in acelasi spirit, doua scurte relatari:
1. Apologia E-urilor binefacatoare.
Saptamana trecuta, miercuri seara, mi s-a oprit privirea pe banda de stiri din josul ecranului TV. Era in jurul orei 18, pe postul Realitatea TV. Alexandru Jurconi, membru ARC (Asociatia Romana a Carnii) era citat “vanzarile de mezeluri au scazut in 2012 fata de 2011 cu 50%”, adica la jumatate. Aceasta scadere semnificativa era atribuita campaniei denigratoare despre E-uri. In scurta pledoarie pentru E-uri, Alexandru Jurconi conchidea:“Fara E-uri omenirea nu ar mai avea ce manca”. Ulterior am vazut si un comunicat de presa al ARC, prin Radu Timis, presedintele ARC si preluat de ziare sub titlul “Impas in industria carnii”. Va recomand sa cititi declaratiile si articolul in intregime AICI. Deloc de neglijat este si apologia pe care o fac pe pagini intregi E-urilor, “celebri” medici nutritionisti din Romania.
2.  Eroare grava in cartea “Dr. Spock” despre ceresterea si ingrijirea sugarului, editural ALL. Am scris si eu despre ea aici. Una dintre cititoare m-a atentionat (multumesc, Estera!) ca versiunea in limba romana contine o greseala de traducere fundamentala. As spune ca e de-a dreptul un afront adus muncii acestui respectabil pediatru.  Am verificat si asa este: autorul scrie ca a trecut la o dieta fara carne (“meatless”), iar traducerea spune ca a trecut la o dieta “cu carne slaba”.

Greseala este la paragraful Spock Clasic din pagina 337. Fraza originala (din versiunea cartii in engleza) suna asa: ” … I have personally been on a nondairy, low-fat meatless diet since 1991, when I was eighty-eight years old.” Traducerea editurii ALL suna asa: “Eu, personal am urmat o dieta fara lactate, cu carne foarte slaba, din anul 1991 cand aveam 88 de ani”

Dr. Spock a trecut la o dieta fara lactate (nondairy), fara carne (meatless), cu un aport redus de grasimi (low-fat), adica o dieta vegana sau strict vegetariana.

Am scris editurii ALL si raspunsul il gasiti la sectiunea comentarii, apasa AICI. Am insistat sa primesc raspuns, dar nu am mai fost luata in considerare. Mai mult, au aparut noi editii si acestea contin aceeasi eroare.

***

Deces prin veganism

(Raspuns de Dr. John McDougall, la articolul omonim din ziarul New York Times)

“Astazi (21 mai 2007), ziarul The New York Times a publicat un articol despre pericolele dietei vegane, intitulat “Deces prin veganism”, articol ce merita un raspuns urgent.

Pentru a citi articolul original, vedeti:
Death by Veganism – New York Times

Acest articol scris de Nina Planck, care se recomanda ca editor culinar si expert in piete taranesti si produse locale, deriva de la un recent caz de condamnare pentru crima a unor parinti care si-au infometat pana la moarte bebelusul in varsta de 6 saptamani, hranindu-l cu suc de mere si lapte de soia (n.tr. – procesat industrial). Pe pagina ei de internet, autoarea declara “Printre numeroasele surse de informare pentru acest articol, am luat interviu si unui medic de familie care trateaza multe familii de vegetarieni si vegani.”

Pentru a citi povestea mortii copilului, vedeti:
http://www.news4jax.com/news/13286030/detail.html

Iata scrisoarea de 150 de cuvinte pe care am trimis-o editorului, la ziarul New York Times (sansele de a fi publicata de catre ziar sunt evident mici. N.tr. – nu a fost publicata):

Articolul semnat de Nina Planck, prin care aceasta condamna dieta vegana, contine erori grave privind gradul de adecvare al alimentelor de origine vegetala. Plantele contin toti aminoacizii esentiali, in cantitati potrivite pentru a satisface nevoile umane, inclusiv pe acelea ale copiilor (Millward DJ. The nutritional value of plant-based diets in relation to human amino acid and protein requirements. Proc Nutr Soc. 1999 May;58(2):249-60). Vitamina D nu se gaseste in lapte sau carne, cu exceptia cazurilor in care este adaugata in timpul procesului de prelucrare industriala. Lumina solara este adevarata sursa a acestei vitamine. Plantele produc beta-caroten, precursorul vitaminei A. Sursa originala a tuturor mineralelor (inclusiv calciu si zinc) este solul. Plantele abunda in minerale si actioneaza ca un conductor al mineralelor catre animale. Adevarul stiintific este ca niciodata o dieta bazata pe alimente integrale de origine vegetala, cu continut corespunzator de calorii, nu duce la carente de proteine, aminoacizi esentiali, minerale sau vitamine (exceptie face B12 care e sintetizata de bacterii, nu de animale). Distorsiunile doamnei Planck despre nutritie ca stiinta sunt o chestiune grava care trebuie reparata.

Comentarii suplimentare netransmise ziarului.

Nina Planck scrie: “Un bebelus robust nu se poate dezvolta si hrani numai cu mancaruri din plante.”

Adevarul stiintific este: Copiii la varsta de 6 saptamani au nevoie de lapte matern si orice alta dieta inseamna malnutritie. Imaginati-va daca o abordare exact inversa ar fi omorat un sugar cu lapte formula, facut din lapte praf de vaca, ar fi primit acest fapt atentie mediatica similara? Cred ca un astfel de caz ar fi fost considerat neglijenta (intentionata sau nu) si ar fi trecut neobservat, cu exceptia celor implicati indeaproape. “Oamenilor le place sa auda vesti bune despre obiceiurile lor rele” asa incat tragedia mortii unui bebelus din cauza unor parinti gresit informati, care si-au hranit sugarul cu suc de mere si lapte de soia in primele 6 saptamani de viata a fost utilizata pentru a justifica consumul de carne si lapte de vaca.

Nina Planck scrie: “Carenta de proteina este un pericol al dietei vegane pentru copii mici. Nutritionistii obisnuiesc sa se refere la proteine atunci cand vorbesc despre ele ca fiind (din carne, peste, oua si lapte) si (din plante), insa in ziua de azi asta e considerata denigrare la adresa vegetarienilor.”

Adevarul stiintific este: Confuzia in ceea ce priveste nevoia noastra de proteine a aparut din studii despre nevoile nutritive ale animalelor. In 1913, Mendel si Osborne au raportat ca sobolanii se dezvolta mai bine cu surse de proteina animala decat vegetala. O consecinta directa a studiilor lor a fost ca ouale, carnea si produsele lactate au fost clasificate ca superioare, sau proteine “clasa A” si proteinele vegetale au fost desemnate ca inferioare sau proteine “clasa B”. Se pare ca nimeni nu a luat in considerare ca sobolanii nu sunt oameni. O diferenta evidenta in nevoile lor nutritive este ca laptele de sobolan este de 11 ori mai concentrat in proteina decat laptele matern. Excesul de proteina face ca acest animal sa se dezvolte rapid si sa ajunga la dimensiunile unui adult in 5 luni; in timp ce oamenilor le ia 17 ani sa se maturizeze complet. Autoritatea mondiala in privinta nevoilor umane de proteina, Prof. Joseph Millward, a scris: “Contrar acceptiunii generale, diferenta dintre sursele de proteina in ceea ce priveste superioritatea nutritiva a celei animale fata de cea vegetala este mult mai dificil de demonstrat si mai putin relevanta in nutritie.” (Pentru referinte vezi Newsletter din aprilie 2007)

Nina Planck scrie: “Faptul ramane insa ca oamenii prefera proteina animala si grasimi in locul cerealelor si tuberculilor, pentru ca (cele dintai – n.tr.) contin in proportie corecta toti aminoacizii necesari necesari vietii. Acest lucru nu e adevarat pentru proteinele din plante, care sunt inferioare in cantitate si calitate, chiar si soia.”

Adevarul stiintific este: Proteinele functioneaza ca materiale structurale care alcatuiesc schela ce mentine foma celulelor, enzimele care catalizeaza reactiile biochimice si hormonii care transmit mesaje intre celule, asta ca sa mentionez doar cateva atributii ce fac parte din rolul lor vital. Deoarece plantele sunt alcatuite din celule puternice structural, cu enzime si hormoni, ele sunt prin natura lor surse bogate de proteine. De fapt, plantele sunt atat de bogate, incat pot indeplini cerintele de proteina ale celor mai mari dintre animalele de pe Pamant: elefanti, hipopotami, girafe si vaci. In mod corect puteti deduce ca nevoile de proteina ale fiintelor umane micute pot fi usor de satisfacut de plante. (Referinte in Newletterul meu din Aprilie 2007.)

Nina Planck scrie: “Chiar si un copil hranit la san este supus riscului. Studiile arata ca laptele mamelor vegane este deficitar in acid docosahexaenoic (DHA), grasimea omega – 3 care se gaseste in pestele cu carne grasa.”

Adevarul stiintific este: Doar plantele pot sintetiza grasimi esentiale. Orice DHA care sa gaseste in animale isi are originea intr-o planta (de ex acidul alfa linoleic). Organismul uman nu are nici o dificultate in a converti grasimile omega – 3 derivate din plante, acidul alfa linoleic, in DHA  sau orice alti acizi grasi tip n – 3, asa incat sa furnizeze necesarul pe perioada sarcinii si a copilariei. (Langdon JH. Has an aquatic diet been necessary for hominin brain evolution and functional development? Br J Nutr. 2006 Jul;96(1):7-17.)

Mamele care consuma o dieta occidentala, transmit prin laptele lor sugarilor, cantitati insemnate de contaminanti ai mediului. Carnea, lactatele si pestele sunt sursa a 80-90% dintre aceste chimicale toxice. Cel mai curat si hranitor lapte matern este al mamelor care au o dieta vegana, bazata pe amidonoase (starches).

Nina Planck scrie: “O dieta vegana e la fel de periculoasa atat pentru copiii intarcati, cat si pentru cei mai mari, care au nevoie de multa proteina si calciu.”

Adevarul stiintific este: Pana la 6 luni, copiii trebuie sa fie exclusiv alaptati si apoi partial alaptati pana la 2 ani. Amidonoasele, fructele si legumele trebuie adaugate dupa varsta de 6 luni. Introducerea laptelui de vaca cauzeaza probleme incepand de la cele banale precum constipatia, pana la cele devastatoare, cum ar fi diabet de tip I (diabet juvenil, insulino-dependent – n.tr) (referinte Newletterul din May 2003 despre Marketingul Laptelui si al Bolilor.) Introducerea carnii in meniul unui copil este unul dintre principalele motive pentru care copiii crescuti cu o dieta occidentala prezinta debut de ateroscleroza pana la varsta de 2 ani.

Nina Planck scrie: “Un adult care a fost bine hranit in uter si in copilarie poate alege sa treaca la o dieta vegana, dar copiii sunt facuti din proteina, calciu, colesterol si ulei de peste.”

Adevarul stiintific este: Copiii se dezvolta initial cu lapte matern si apoi cu alilmente integrale. Sa speram ca parintii vor realiza ca cea mai sanatoasa dieta pentru intreaga familie (dupa intarcare) este cea pe baza de amidonoase, fructe si legume. (Se suplimenteaza cu vit B12 dieta femeilor insarcinate sau care alapteaza si in cazul in care au trecut 3 ani de la trecerea la o dieta bazata strict pe produse de origine vegetala.)

Autoarei Nina Planck i-a fost permis de catre ziarul New York Times sa exploateze tragedia unei familii si sa raspandeasca informatie deja stiuta, dar incorecta din punct de vedere stiintific, despre nutritie. Atat autoarea, cat si ziarul ar trebui sa fie trasi la raspundere. Speram ca rezultatul final va fi ca oamenii care isi doresc adevarul, vor face efortul sa se uite la dovezi. In cazul in care acesta ar fi cazul, atunci acest articol din ziarul New York Times ar putea reprezenta inceputul unor schimbari de mult asteptate, privind modul in care mananca oamenii. Scrieti si spuneti tuturor ca ziarul New York Times a facut o treaba execrabila si un prejudiciu publicului, prin faptul ca a ingaduit sa fie raspandite minciuni nocive, indeosebi daca luam in considerare ca mesajul lui Planck promoveaza o dieta recunoscuta ca fiind cauzatoare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inima si forme grave de cancer.

Semnat,

John McDougall, MD
www.drmcdougall.com
May 21, 2007 .”

Imunizare de primavară pentru trup și suflet cu Dr. Doru Laza

Articole interesante 

>