Mei. Pentru copii sau pentru porumbei?

Scris de Cristela  - 21 ianuarie 2011

M-am gandit sa fac o schimbare de maine, ca asa am simtit pulsul din comentariile voastre. O sa postez doar ‘formula’, “algoritmul” pentru fiecare dintre cele trei mese principale (vezi partea a doua a articolului de la acest link), nu si continutul lor specific. Sunt sigura ca cel putin pentru mic dejun si cina ati inteles ideea de baza si va veti descurca de minune, daca doriti sa probati. Voi detalia doar retele mai interesante de pe parcursul zilei, care se pot aplica si in cazul adultilor si care de obicei apar la masa de pranz. Sau ceva deserturi sanatoase si usoare, care pot fi servite si pe post de cina, tinand cont ca trebuie sa fie cea mai lejera masa din zi.

In meniul zilei de azi avem mei. Pentru ca am auzit remarca “Mei? Cum arata?! Ah, e din ala, de se da la porumbei!”, am cules si cateva informatii despre aceasta cereala pretioasa, din pacate necunoscuta la adevarata ei valoare.

Meiul se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr. Gillian McKeith în volumul “Hrană vie pentru sănă­tate”: germenii, quinoa, lucerna, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Este motorul digestiei. Confera energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor.

Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre. Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu, moderat vit E. Ca majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în enzime digestive. Nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat de bebelusi in momentul in care incepe diversificarea alimentatiei, precum si de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii. “Incluzînd meiul în dieta dumneavoastră, sub formă de germeni sau tărîţe, vă ajutaţi în mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie) şi pancreasul”, susţine dr Gillian McKeith. Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale, respiraţia urît mirositoare (semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei, arată dr McKeith.

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism). Această afecţiune a omului modern predispune la osteopo­roză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe, nervozi­tate. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, cum ar fi candidoza. Meiul con­ţine compuşi antifungici, capabili să oprească extinderea ciupercilor. Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase. (Sursa: Jurnalul National, 16.04.2008)

***

Meniul zilei pentru Pavel, asa cum am promis.

Mic dejun: La blender lapte de migdale + 1 lingura mei fiert + putina banana sau piure de curmale + vanilie pulbere. Reamintesc ca pentru copii pana in 2 ani, nucile si semintele se dau pasate, sa nu se inece.

Actualizare 2015: Meniul are prea putine fructe. As da in prima parte a zilei exclusiv fructe si seara, pe post de cina, amestecul de mai sus.

Pranz: 1 cartof in coaja + cateva “buchetele” de brocolli (de obicei folosesc jumatate din inflorescenta unui brocolli de marime medie) pregatite la abur (nu mai folosesc steamer de plastic, ci o sita de inox cu capac). Se pot si fierbe si in putina apa. Separat am fiert 1 lingura de quinoa, lasata la inmuiat peste noapate si bine spalata pentru a indeparta saponinele (substante naturale ce ii dau acel gust usor amarui). La final am pasat legumele + quinoa + un fir de marar tocat si am amestecat cu o lingura de tofu de casa, 1/4 usturoi si putin ulei de masline sau de in (amble presate la rece).

Actualizare 2015: Combinatia de ingrediente este prea complicata/obositoare pentru sistemul digestiv si prea concentrata proteic. Azi as adapta reteta asa: fie – cartof, broccoli, marar, usturoi, ulei de masline, fie – tofu de casa, broccoli, marar, usturoi, fie – quinoa, broccoli, marar, usturoi. Nu as combina sub nicio forma cartofii cu cereale, nici cu  leguminoase (soia), nici leguminoasele cu cereale (tofu cu quinoa).

Diversificare – pranzul. Proteine, antioxidanti, antiseptice si amidonoase.

Felul 2: pe post de supa raw, gatita la rece, fara foc: suc proaspat stors din 1/2 telina si 2 morcovi si 1/2 fir ceapa verde.

Gustare: o mandarina.

Cina: Gris cu lapte, in chip de budinca servita cu lingurita. Am folosit gris din grau alac (spelta) si lapte de soia facut de mine in casa.

***

Pentru noi, cei mari, desertul de mai jos, desertul cel mai drag inimii mele, care poate fi folosit pe post de mic dejun sau cina. Invatat de la prietena noastra, Cornelia Marin, pe vremea cand Pavel era cuibarit la mine in burtica. Reteta este modificata pe alocuri, dupa cum v-am povestit ca imi sta in obicei :), in functie de inspiratie, vremea de afara sau poftele baietilor.

TARTA DE CIOCOLATA FARA CIOCOLATA

Tarta de ciocolata fara ciocolata cu strat fin de dulceata imunizanta raw de gutui

Tarta o iubesc din mai multe motive: 1. ca e de la Cornelia, de la care am invatat multe in privinta nutritiei si 2. ca e pentru mame care nu au timp sa stea mult in bucatarie: se pregateste in 10 minute si mai sta la cuptor inca 30 si 3. ca e de fiecare data apreciata cu entuziasm de baieti, ei sunt motivatia mea de a continua.

Ingrediente si mod de prepare:

1 cana mei (pus la inmuiat de seara pana dimineata, cand ma grabeam am facut insa si fara sa fie inmuiat, iese la fel, dar e mai nutritiv si mai sanatos sa il rehidratati si sa il spalati apoi bine)

2-3 cani de apa, suc de mere bio sau lapte de soia (sunt unele soiuri de mei care cer mai multa apa, altele mai putina). In orice caz, sa nu va alarmati, tarta va avea o consistenta de mamaliguta tare sau pudding mai ferm, avand in vedere ca nu are praf de copt, etc. Deci nu inseamna ca e necoapta, pur si simplu asa e. Copiilor le place.

1 lingura cu varf de pudra de roscove
¼ cana nuca cocos rasa (adica un pumn de nuca cocos) sau alune de padure macinate
150 gr curmale fara samburi (sau mai multe daca doriti mai dulce). Folosesc curmale si pentru aportul proteic, insa daca nu aveti, puteti inlocui cu banana foarte coapta sau piure din fructe uscate mai ieftine decat curmalele – prune, caise, etc)
1/2 lingurita vanilie naturala macinata
putina sare neiodata
1 lingura cu varf de cafea instant de cereale sau de fructe (gen Inka)

Se scurge meiul si se pune la blender impreuna cu 1/2 cana lichid. Se mixeaza pana se sparg toate boabele de mei. (O alta varianta, pentru cei care au moara sau rasnesc semintele de mei este sa faceti pe loc meiul faina si sa il puneti asa la blender impreuna cu restul ingredientelor). Se adauga restul ingredientelor si se mixeaza in continuare cca 5 min pana iese un fel de pasta mai subtire sau un fel de sos mai gros. Sosul obtinut se pune intr-o craticioara si se amesteca cu un tel, pentru a nu face cocoloase. Cand se ingroasa, se pune in forma si se mai baga la cuptor 20 – 30 min. Se scoate din forma cand se raceste bine de tot. Daca nu aveti forma, puteti pune intr-o tava si apoi taiati cu forme mai mici, sau cu paharul, biscuiti. Iata ce au facut alte cititoare :):

Tarta de ciocolata, variante de la cititori

Imi place iarna sa adaug la tarta asta minunata si un strat de dulceata imunizanta raw de gutui sau – dupa aceeasi reteta ca si dulceata – pasta de caise uscate, rehidratate, cu ghimbir amestecate, in care arunc si niscai boabe de catina d ela congelator. Dupa gust.

Tarta de ciocolata fara ciocolata, cu pasta imunizanta de caise rehidratate

Daca doriti mai multe informatii despre cereale va recomand articolele: Diversificarea (III): cerealele si serialul Cereale pentru mari si mici, zane suple si bebici (I, II).

Curaj, inspiratie, succes si spor celor ce doresc sa incerce. Iar pana maine, somn usor si noapte buna!

“Mama te leagană, veghează tata,
Somnul ţi-l apară ochi părinteşti,
Dormi şi visează că lumea-i gata
Şi te asteaptă numai să creşti.”

PS: Sa nu uit! M-a intrebat azi o fiinta draga cum e posibil ca cineva care gateste sanatos, chiar foarte sanatos, sa nu demonstreze acest lucru in felul in care arata. Adica sa fie supraponderal. Sau inca bolnav.

Gatitul sanatos ca actiune individuala si separata de restul obiceiurilor alimentare (dar si de cele ale unui stil de viata sanatos, adica familie, cariera, exercitiu fizic, viata spirituala) nu este o polita de asigurare nici pentru aspect fizic agreabil, nici pentru sanatate durabila. Ce, cum si cand mancam? Alegerea, prepararea si combinarea alimentelor, frecventa si orarul meselor, masticatia, consumul de lichide, toate actioneaza pozitiv si decisiv cand sunt riguros aplicate impreuna. Despre unele deja am vorbit, despre altele vom vorbi in zilele ce urmeaza.

Cat si cum mancam? (partea I)

Articole interesante 

>