Contează cum te simți când naști? CONTEAZĂ!

Scris de Cristela  - 21 noiembrie 2018

Există răni vizibile și invizibile legate de naștere, răni pe care femei din România și din întreaga lume le poartă, răni despre care nu se vorbește, răni care până acum, nici măcar nu aveau un nume. Nașterea ar trebui să fie unul dintre cele mai împlinitoare momente din viața unei femei. Realitatea este diferită.

Publicația medicală de specialitate BJOG: An international Journal of Obstetrics & Gynaecology a adus pentru prima oară în atenție noțiunea de violență obstetrică: “Însușirea trupului femeii și a proceselor reproductive ale acesteia de către personalul medical, luând forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, a abuzului de medicamente și intervenții, precum și convertirea proceselor naturale în procese patologice. Acest fapt atrage dupa sine pierderea autonomiei și a capacității de a decide în mod liber cu privire la propriul corp, impactând astfel negativ calitatea vieții femeii.“

Ce este Revoluția Rozelor?

O mișcare pacifistă a femeilor la nivel mondial, menită să oprească abuzurile în sala de travaliu sau de nastere și să aducă în atenția publică nerespectarea drepturilor femeii în timpul sarcinii, al nașterii și al perioadei post-partum. Integritatea fizică și cea psihică, dreptul la informare și la consimțământ informat se aplică inclusiv femeilor însărcinate sau celor care nasc.

În fiecare an, femeile care au suferit experiențe traumatizante la naștere duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul. Trandafirul simbolizează suferința produsă de momentul respectiv, povestea din spate și vulnerabilitatea femeii. Prin această acțiune, femeilor, mamelor, familiilor și cadrelor care activează în domeniul nașterii li se oferă șansa de a revărsa lumină asupra unui subiect sensibil și puțin discutat: traumele de la naștere.

Campania internațională “Roses Revolution” a fost lansată în 2011 și prezentată în 2013, la a treia Conferință a Drepturilor Omului la Naștere din Blankenberge, Belgia. Conceptul a fost adoptat până acum de 30 de țări, care organizează acțiuni pe data de 25 noiembrie.

“Revolutia Rozelor” în România

A fost începută în 2015 de Kinga Krisztina Hoffman, căreia i s-au alăturat în 2017 Ditta Depner și Monica Neda. Pentru prima dată femeile au încetat să mai îndure în tăcere și să accepte să fie tratate sub demnitatea lor. Au trimis zeci de povești, înregistrări, mesaje care au fost publicate zilnic pentru a conștientiza nivelul de violență obstetrică și a dialoga deschis despre experiența nașterii. Campania a pus la dispoziția femeilor materiale despre pregătirea și drepturile la naștere, formele violenței obstetrice și măsuri de prevenție.

Ce se întâmplă în 2018?

Pentru prima dată, echipa care coordonează Revoluția Trandafirilor are și membri care activează în domeniul nașterii. Dialogul din anii precedenți se extinde acum la cadre medicale, moașe, consilieri în alăptare, educatori prenatali și doule.

Dorințele și nevoile fizice și emoționale ale femeilor în momentul travaliului, al nașterii și în perioada post-partum trebuie cunoscute și însușite ca o cerere de schimbare sau măcar de adaptare a protocoalelor și a procedurilor din sistem.

Care este invitația mea? (Invitația înseamnă că cel care invită e pregătit să fie refuzat fără să se supere și că cel invitat are libertatea de a alege).

Iubitele mele femei, mame, bunici!

Puteți participa la campanie așa:

1. Completați sondajului de opinie al campaniei internaționale, click AICI.
2. Răspundeți la întrebarea “Cum îmi doresc să fie nașterea mea?”. Răspunsul poate fi o fotografie, un text, o înregistrare video etc. Publicați răspunsul pe pagina oficială “The Roses Revolution – Revoluția Trandafirilor” împreună cu eticheta campaniei #stopviolentaobstetrica și #rosesrev.
3. Distribuiți materialele informative din timpul campaniei, cum ar fi și acest articol, planul de naștere, filmele informative.
4. Folosiți pe 25 noiembrie (sau mai devreme) o imagine de profil sau de cover FB a campaniei.

Orice gest de informare personală sau a altora este o contribuție la efortul colectiv de a conștientiza, a vindeca și a opri abuzurile asupra gravidei.

Contează cum te simți atunci când naști! Nu doar pentru sănătatea ta, ci și pentru sănătatea PE TERMEN LUNG a copilului. Nu există copil sănătos într-o familie, într-o societate sau într-o lume plină de răni (nevindecate)!

Cu iubire pentru femeile și copiii acestei lumi, pentru triumful blândeții și pentru o naștere ca o renaștere,

Articole interesante 

>