Am primit azi mesajul următor din partea medicului Neal Barnard, președintele Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM), organizație pentru profesioniști din domeniul sănătății și a cărei activitate de promovare a sănătății o susțin și eu, sunt membru (a nu se înțelege că sunt sau că pretind că sunt medic). Dr. Neal Barnard ne-a fost profesor la Cursul de Nutriție Vegetariană organizat de Prof. dr. T. Colin Campbell și Universitatea Cornell. Am scris despre el și despre activitatea PCRM în cartea Diversificarea, pur și simplu cu prefață de dr. Sorina Soescu, carte în care dr. Barnard mi-a permis să citez și să folosesc din lucrările sale științifice. Puteți urmări tot pe aceeași temă (dacă nu v-am lovit prea tare cu acest articol 🙂 ) și un video publicat ieri, care durează doar 1 minut.
Dear Mrs. Georgescu,
You have no doubt noticed the coverage of a dangerous new report recommending milk as a drink of choice for children from ages 1 to 5.
Fără îndoială ați observat atenția de care se bucură recentul raport care recomandă laptele ca băutură principală pentru copiii între 1 și 5 ani. (n.tr. – de fapt raportul publicat pe 18 septembrie recomandă șmecherește și lapte matern și 100% suc natural, pe lângă lapte praf și lapte de vacă și spune tot șmecherește că sunt de evitat băuturile cu zahăr și cu îndulcitori, dar și orice formă de lapte vegetal).
Our team of experts has just uncovered that some of the organizations involved in the development of the report—including the American Heart Association and the Academy of Nutrition and Dietetics—have actually received funding from the National Dairy Council, a fact that the report does not disclose.
Echipa noastră de experți tocmai a descoperit că unele dintre organizațiile implicate în întocmirea acestui raport – printre care și Asociația Americană de Cardiologie și Academia de Nutriție și Dietetică – în realitate au primit finanțare de la Consiliul Național al Lactatelor, fapt care nu se prezintă în raport.
Join us in urging an immediate retraction of the report.
Alăturați-vă nouă pentru a solicita retragerea acestui raport.
The recommendations in this report could have serious repercussions on children’s health. Dairy products contain saturated fat, cholesterol, sodium, estrogens, and lactose, and are linked to type 1 diabetes, certain cancers, and other problems.
Recomandările din acest raport pot avea repercursiuni serioase asupra sănătății copiilor. Produsele lactate conțin grăsimi saturate, colesterol, sare, estrogeni, lactoză și sunt asociate cu incidența diabetului de tip 1 (n.tr. – insulinodependent), anumite tipuri de cancer și alte probleme.
Take action now to protect children from the dangers of dairy.
Luați atitudine și protejați copiii de riscul lactatelor.
Please contact the president of the Robert Wood Johnson Foundation to ask for a retraction of this report. If we take action quickly, we can help protect children’s health.
Vă rugăm, luați legătura cu președintele Fundației Robert Wood Johnson pentru a-i retragerea acestui raport. Dacă acționăm rapid, putem proteja sănătatea copiilor.
Sincerely,
Neal Barnard, MD
President, Physicians Committee
Pe acceași temă, actualizare 5 octombrie 2019.
Publicat 4 octombrie 2019 pe pagina mea profesională Facebook
”Nu știu dacă știați, dar luna octombrie este (și în România) dedicată prevenției cancerului de sân. Prevenție înseamnă ansamblu de măsuri menite să EVITE APARIȚIA evenimentului. Mamografiile și auto-palparea NU înseamnă prevenție.
Uite de exemplu ce înseamnă prevenție. Citiți comunicatul de presă original AICI.
„Brânza conține hormoni care pot crește riscul mortalității cancerului de sân.” Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM.org) – o organizație non-profit cu sediul in Washington și cu peste 12.000 de membri medici – solicită prin președintele ei, medicul Neal Barnard, Agenției Federale pentru Hrană și Medicamente din America (FDA) să ceară tuturor producătorilor din industria lactatelor să afișeze acest text pe toate ambalajele și etichetele produselor lactate. Petiția a fost depusă ieri, 3 octombrie, cu ocazia începerii lunii dedicate prevenției cancerului la sân. Petiția citează câteva studii (dintre care unele recente, 2017, finanțate chiar de Institutul Național de Cancer din SUA) și care demonstrează legătura dintre consumul de brânză și alte produse lactate și riscul apariției cancerului mamar.
Se înțelege că dacă deja a fost depistat sau dacă deja s-a intervenit asupra cancerului mamar, aceste alimente au cu atât mai puțin loc în dieta supraviețuitorului de cancer. Aici vă pot pune la dispoziție o bibliotecă de studii independente. Adică din acelea care nu au fost finanțate de cei care beneficiază de rezultatul acestor studii.”
***
Publicat pe 27 ianuarie 2019 pe pagina mea profesională Facebook
”Aud aproape zilnic(!) cum au fost diagnosticate cu cancer sau cum s-au sfârșit cu acest diagnostic femei pe care port în inimă.
Cât mă vedeți de bățoasă și de înțelegătoare în fața felului în care curge viața, mă îngenunchiază de cele mai multe ori durerea, ciuda, sentimentul de preț plătit INUTIL de ființe pe care le port în inimă.
Unele sunt din familie. Altele sunt cunoștințe. Altele sunt prietene. Altele sunt modele care m-au inspirat. Altele sunt cititoare vechi sau mame pe care le-am întâlnit la evenimentele mele. Altele sunt flori îmbobocite, nici copii nu au ajuns să aibă.
Știți de ce mă clatin? Pentru că lucrurile despre care le-am povestit și lor, lucruri despre care scriu și vorbesc de 15 ani, lucruri pe care și eu le-am trăit, sunt lucruri cunoscute și recunoscute de zeci de ani, publicate în reviste medicale de specialitate, în studii indexate și în meta-analize. Dar postările despre conștientizarea pericolelor și a exceselor pe care le facem în plan alimentar au cele mai puține aprecieri (ca și când ființa umană nu mai are alte idealuri și bucurii, decât cele de libertinaj gastronomic).
Pentru voi, astăzi, când o altă tânără mamă a lăsat trei copii orfani plătind un preț inutil (cancer mamar și ovarian), reamintesc date științifice. Știu că am fost suficient de manipulați să nu mai ascultăm semnalele corpului, ci să vrem doar studii științifice pentru a înceta să mai mâncăm și să bem de secole alimente care ne degradează celulele și care le sabotează buna funcționare. Nu vă mai amăgiți că bunicii și străbunicii nu au pățit nimic! Și-au slăbit celulele și au pasat această slăbiciune de generații. Iar noi și copiii noștri plătim nota de plată de la vârste din ce în ce mai fragede și continuăm să repetăm inconștient aceleași obiceiuri. Atât.
Ei bine, mai fac o încercare. Uite aici, doar 2-3 studii dintr-o lucrare științifică pe care am prezentat-o la un simpozion de oncologie și pentru care am stat 3 luni prin biblioteci pentru documentare. La final am constatat că știința ține neapărat să îl demonstreze științific pe Dumnezeu și legile naturii.
«Carne, lactate, prăjeli – toate fac organismul femeii să producă hormoni tip estrogen (estradiol, estron etc) care favorizează apariția și dezvoltarea cancerului mamar sau a cancerului altor organe sensibile la hormonii sexuali feminini.
Estrogenul stimulează creșterea. Inclusiv pe cea a celulelor canceroase. În prezența estrogenilor, celulele mamare canceroase se multiplică rapid.
Estrogenii pot activa transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase.»
JOURNAL OF THE NATIONAL CANCER INSTITUTE 2003, Miller K. – Estrogen and DNA damage: the silent source of breast cancer? 95:100-102
«Dieta cu conținut redus de grasimi și bogată în fibre reduce imediat nivelul estrogenilor cu 15-50% în decurs de câteva săptămâni.»
JOURNAL OF NATIONAL CANCER INSTITUTE 1990, Prentice R., Thompson D., Clifford C., Gorbach S., Goldin B., Byar D. – Dietary fat reduction and plasma estradiol concentration in healthy postmenopausal women given free access to low-fat high-carbohydrate diet. The Women’s Health Trial Study Group; 82:129-134
Heber D, Ashley JM, Leaf DA, Barnard RJ. – Reduction of serum estradiol in postmenopausal women given free access to low-fat high- carb diet. NUTRITION. 1991; 7:137-139
«Eliminarea din alimentatie a cărnii, a produselor lactate, a alimentelor prăjite și a grăsimilor, reduce riscul de cancer sau chiar schimba evoluția lui.»
JAMA 2006, Prentice RL, Caan B, Chlebowski RT, et al – Low fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer: the Women Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification; 295:629-642
Și atunci … de ce medicul nostru nu ne spune același lucru, ba chiar ne învață pe dos? Este o întrebare la care am răspuns pe larg într-un capitol amplu și într-o o notă pentru cadre medicale, în cartea mea, Diversificarea, pur și simplu.
Dacă apreciați subiectul vă rog să semnalizați și voi publica în viitor câteva idei din ceea ce spun studiile științifice indepenente despre legătura lacatate – cancer. Nu de alta, dar să poată respira liber și femeile acestui pământ care, de când rămân gravide, până când ajunge copilul la majorat, aud ideea perimată că trebuie să mănânce, să bea și să dea copiilor multe lactate, pentru calciu.
PS: Vrem calciul pe care il are vaca, dar ea de unde l-o avea, știți?”