Mesaj către Ministrul Sănătății

Scris de Cristela  - 14 decembrie 2018

Recent am primit câteva semnale și toate m-au făcut să vreau să ”colind” la ușa Ministerului Bolii Sănătății din România.

Iată ce s-a întâmplat:

1. Am primit din partea reprezentantului unei populare firme de mezeluri din România, aprecieri pentru siteul meu și propunerea de a promova mezelurile firmei respective cu un mesaj original și care, dacă se dovedește a fi cu adevărat original, îmi va da posibilitatea să beneficiez și de șansa de a câștiga un premiu de câteva mii de euro.

2. Am primit din partea unei organizații non proft din SUA și care este implicată în cercetare științifică independentă, educație alimentară, nutriție medicală și etică (organizație din care și eu fac parte), invitația de a semna o petiție și de a trimite o scrisoare directorilor de spitale de copii din SUA pentru eliminarea din meniu a crenvurștilor. S-ar potrivi de minune și în România.

3. Am citit interviul unui medic chirurg oncolog român, revenit în țară după o superspecializare în străinătate și care, întrebat despre cât de nocivă este dieta în apariția cancerului spunea că alimentele cele mai toxice sunt alimentele procesate, semipreparatele, mezelurile (recomandate fără ezitare copiilor de medici nutriționiști – citește articolul meu Mezeleurile trebuie să fie prezente în familie), produsele cu o culoare perfectă, zahărul (vezi articolul meu și demonstrația video Știi cât zahăr reglementat mănâncă un copil?) și carnea roşie – care este și interzisă pacienților cu cancer.

***

Domnule Ministru,

Vă rog să dispuneți de urgență interzicerea crenvurștilor în spitale, creșe, grădinițe, școli și orice instituții de învățământ care oferă zilnic masă.

Crenvurștii sunt pe  locul I ca risc de înecare pentru copii și sunt asociați cu risc înalt de cancer de colon. Conform unui studiu recent publicat în revista științifică de specialitate a Asociației Medicale Americane, JAMA Surgery, cancerul de colon este în creștere la tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că orice fel de carne procesată, inclusiv crenvurștii, este ”cancerigenă pentru oameni” și că nu există cantitate minimă care să se înscrie în doza limită sigură pentru consum.Deosebit de îngrijorător este rolul cărnii procesate în dieta copiilor”, spune Mariana C. Stern, Ph.D., co-autor al raportului OMS. “Părinții trebuie să cunoască riscurile asociate cu carnea procesată  și să învețe să facă alegeri alternative.”

Vă mulțumesc.

***

În loc de post-scriptum:

ULIULIU! Mâncare-supă de linte de-o să mă pomeniți.

Articole interesante 

>