Nani, nani

Vizualizări: 7.651

Odihna (sau lipsa ei) influențează imunitatea, vindecarea, respectiv suferința și “boala”, mai mult și mai profund decât alimentația. Nu degeaba în sezonul rece zilele sunt scurte și nopțile lungi. E felul în care natura insistă să ne odihnim mai mult, să mergem mai devreme la culcare. Nu pot să accentuez suficient cât de important e ca somnul de noapte să înceapă devreme, mai ales pentru bebeluși și pentru copii mici, cel puțin din septembrie până în mai. În zilele de vară, programul de somn poate fi mai flexibil.

Adulții își pot forța abuza limitele organismului, dar copiii nu au această rezistență și, în sezonul rece, plătesc prețul cu răceli, gripe și alte “boli” de sezon. Epuizarea, oboseala, agenda supraîncărcată cu activitățile școlare, extra-școlare, timpul petrecut în trafic și presiunea socială sunt mai mult decât suficiente pentru a goli rezervele de rezistență ale organismului unui copil.

Surplusul de somn datorat mersului devreme la culcare, permite corpului să își (re)faca rezervele de energie și să poată asimila și folosi nutrienții de înaltă calitate din mâncarea pe care ne străduim să o găsim și să o pregătim cât mai corect, pentru sănătatea lor. Sprijiniți-i pe copii să își facă aceste rezerve pentru imunitate și pentru sănătate pe termen lung. Cum? Cu un program cât mai puțin structurat, cu limitarea timpului  petrecut în trafic și în fața televizorului, cu mers la culcare cel tarziu la ora 20:00.

Chiar dacă nu adorm la ora 20:00, însoțiți-i, sprijiniți-i! La ora 20:00 să fie măcar la orizontală, liniștiți, să le arătăm cu tot ce facem că ne pregătim cu toții de o perioadă de calm, pace și odihnă. O poveste spusă sau citită șoptit, pentru copiii mai micuți mângâieri, un usor masaj pe spate și un cântecel pe voce lină, toate pot face minuni, atât pentru cel care ascultă, cât și pentru cel care cântă… 🙂

Ilustrație de Cristiana Radu din cartea Simplu 2 de Cristela Georgescu

Ilustrație de Cristiana Radu din cartea Simplu 2 de Cristela Georgescu

Pentru copiii care au nevoie de o motivație suplimentară de a merge devreme la culcare, vă rog, citiți împreună mesajul din povestirea “Biscuiți inimoși sau dinozauri zburători?”, din cartea mea, Simplu 2. Nu subestimați eficiența instrumentelor simple care ne sunt puse la dispoziție, am presărat praf de zâne în fiecare povestioară, la fel a făcut și  Cristiana Radu cu fiecare ilustrație.

Ilustrație de Cristiana Radu din cartea Simplu 2 de Cristela Georgescu

Ilustrație de Cristiana Radu din cartea Simplu 2 de Cristela Georgescu

Somn ușor!…
Vizualizări: 7.651

Distribuie: