Voinicel, Voinicutz, Viorea – cand vii, primavara mea?

Scris de Cristela  - 21 martie 2011

Credeam ca primavara asta e mai hotarata 🙂 … initial m-au intristat schimbarile bruste de vreme, apoi, dupa tot ce v-am scris aici,  totul a inceput sa aiba o explicatie … “Bineinteles”, am gandit, “nu puteau sa intarzie consecintele unor astfel de modificari …”

In ciuda vremii, am ramas fideli obiectivului de a-i asigura zilnic lui Pavel macar 3 ore in aer liber. (Paranteza: ma gandesc sa scriu cat mai curand un articol si despre importanta aerului in sanatate si fortificarea sistemului imunitar. Ah, si sa stiti ca nu am uitat despre promisiunea referitoare la articolul cu cartile si jucariile sanatoase, dar va fi ceva special, asa incat mai dureaza putin. Cateva zile. Surpriza! 🙂 ) Si, dupa plimbarile prelungite in natura de la acest final de saptamana, fiecare si-a facut bilantul realizarilor. Cel mai castigat a fost, evident, Pavel! 🙂

  • Mami a redactat mare parte din acest articol si a pregatit diverse bunatati, printre care ciorbita de loboda; numai buna de servit fierbinte, cu ceapa verde si paine calda, cand vii inghetat de afara. De curand am descoperit ca zerul acrisor rezultat in urma prepararii branzei tofu din lapte, poate fi folosit la ciorbita si sunt foarte fericita, nu numai pentru gustul deosebit obtinut, ci mai ales pentru aportul proteic. Pana acum il foloseam la flori 🙂
  • Tati a reusit sa ii arate lui Pavel padurea, cuibul ciocanitorii, urmele de mistreti si capriori, urzicile mijinde pe care le vom culege in curand, gandacul Domnului … sa asculte impreuna gaia …
  • Iar Pavel a mangaiat cu duiosie firele de iarba si brandusele timide inca, s-a tavalit prin frunze si a cules primele lui flori pentru mama, viorele. Mai exact: viorea. Seara i-am taiat unghiile cu tot cu pamantul de sub ele :). In plus, s-a incumetat  – in sfarsit! – sa mearga de unul singur, nesustinut adica, pret de cateva sute de metri. L-a convins Pongo, un catel cu care are o relatie speciala inca din primele luni de viata. Nu, nu e catelul nostru, insa e catelul drag tuturor, mai ales copiilor.

      

Pentru azi am pegatit cateva idei care pot tine loc de mic dejun, cina sau gustare. Unele sunt crudivore, altele nu, dar ambele se preteaza atat pentru copii, cat si pentru parinti. De fapt eu le pregateam pentru noi si acum doar le-am adaptat pentru Pavel, in sensul ca am testat potentialul lui alergic la unele dintre ingrediente si – dupa caz – le-am eliminat sau a fost nevoie sa pasez anumite ingrediente pe care inca nu le poate mesteca bine si ca atare nu le digera. Reamintesc ca Pavel a implinit 1 an, asa incat mananca aproape la fel cu ce mancam si noi. Deoarece alimentatia noastra este nu numai sanatoasa, ci si gatita sanatos, nu am prea multe lucruri de adaptat sau de evitat in ceea ce il priveste, atunci cand mancam impreuna.

1.    Pateu de nuci si/sau seminte

Varianta dulce (pentru mic dejun)

De obicei combin cateva feluri de nuci si seminte, insa nu e neaparat necesar. Puteti folosi la fel de bine un singur fel de nuci sau de seminte. Pentru copilasii intre 10 – 12 luni as merge in continuare exclusiv pe migdale, sunt cel mai putin acide si cu potentialul cel mai mic alergen. Pavel consuma migdale fara probleme de la 10 luni, sub forma de lapte sau de faina (rasnite adica, amestecate in piureul de fructe si cereale sau in branza tofu). Va recomand in continuare sa testati reactiile organismului la fiecare aliment nou introdus, indiferent de varsta copilasului (se introduce gradual, ca unic aliment, timp de 2-3 zile. In caz ca nu apar reactii diferite, se mareste cantitatea).

Mai nou, cand mancam impreuna (am explicat in acest articol  la punctul nr 3, de ce e important sa ne straduim ca parinti pentru asta), Pavel vrea sa manance la fel ca noi. Ma refer la forma, nu neaparat la continut, care este de ceva timp identic cu al nostru. Mai exact, daca noi mancam cartofi copti, el vrea cartoful bucati, nu piure. Daca noi mancam paine cu pateuri (de nuci, de soia, de linte, etc) el vrea bucatele de paine unse cu pateu, nu sub forma de piure.

Asadar, inapoi la retete. Ne decidem asupra ingredientelor.

  • Repet, puteti face pateul si dintr-un singur ingredient sau din diferite combinatii si proportii, pornind de la ceea ce va recomand. Eu folosesc: nuci, migdale, seminte de floarea soarelui, de dovleac, de susan. Exclusiv pentru noi, mai adaug alune de padure (Pavel e alergic la ele) si seminte de canepa.
  • Ca si cantitati puteti incepe cu 1 lingurita din fiecare fel. Data viitoare, daca v-a placut, mariti cantitatea (1 lingura din fiecare) sau schimbati proportiile intre feluritele nuci si seminte, dupa cum va dicteaza gustul si imaginatia :).
  • Nu uitati ca toate nucile si semintele sunt o valoroasa sursa de proteine (amino acizi) si grasimi nesaturate (acizi grasi) si de aceea este recomandat sa fie folosite crude (prin incalzire valoare lor nutritiva se reduce semnificativ, iar grasimile nesaturate devin saturate, deci nesanatoase).
  • Alte ingrediente: miere de salcam (cel mai mult imi place cum iese daca mierea e cristalizata), optional: cateva picaturi de suc de lamaie proaspat stors si, la nevoie 1-2 linguri de apa, asta in cazul in care doriti sa jonglati cu consistenta pateului.

Mod de preparare:

  • Lasati nucile si semintele la rehidratat cateva ore, pentru a le trezi la viata si activa enzimele din ele. Cu cat se apropie mai mult de pragul de germinare (atentie insa, sa nu fermenteze! eu le pun la frigider in apa), cu atat valoarea nutritiva creste, in plus devin mult mai usor de asimilat și digerat. Bineinteles ca puteti sari peste acest pas, al rehidratarii, rezultatul final va fi la el de gustos.
  • Nucile si semintele inmuiate impreuna cu mierea se paseaza cu blenderul de mana (“batul sau bata”). Optional se adauga cateva picaturi de lamaie proaspat stoarsa daca va place mai acrisor. De asemenea in functie de cat de consistenta doriti sa iasa pasta, adaugati  1- 2 linguri de apa. Nu uitati insa ca obiectivul final este ca pasta sa poata fi intinsa pe paine, nu sa fie sos curgator :).
  • Alta modalitate de pregatire, in cazul in care nu aveti blender de acest gen. Dati prin rasnita nucile si semintele, pana obtineti o faina. Optional, o puteti lasala inmuiat in apa 15 min sau amesteca direct cu mierea, apa si cateva picaturi de lamaie.

Cum se serveste?

  • Mie imi place cu paine prajita si lapte cu cafea instant de cereale si smochine (lapte vegetal, fireste).
  • Lui Pavel ii place pe dumicati de paine proaspata sau pe felioare subtiri de mar romanesc. La vara o sa incerc pe felii de pepene galben. Inainte foloseam pe banane, dar de cand am citit si scris despre coacerea fortata cu etilena si iradierea fructelor si legumelor din import, ne rezumam la fructele si legumele romanesti, specifice sezonului respectiv.
  • Apropos, am primit de curand de la mai multe cititoare infrmatii despre o sursa de legume si fructe bio, pentru cei care locuiesc in Bucuresti. Am inteles ca fac livrari la domiciliu: www.cosul-bio.ro

 Varianta sarata (pentru pranz sau cina)

Ingrediente: 1 cana miez de nuca, 1-2 catei de usturoi, 1/2 lingurita boia dulce, un varf de sare neiodata, patrunjel verde tocat, putin ulei de masline sau de samburi de struguri, presate la rece. Optional, puteti adauga cateva masline fara samburi (acelea vinetii sunt cele adevarate si sanatoase) si chiar cateva bucati de avocado (daca il agreati).

Mod de preparare: Fie mixati toate ingredientele cu blenderul manual, fie rasniti nuca si amstecati apoi cu restul ingredientelor (usturoiul ras pe razatoarea mica si patrunjelul tocat marunt, maslinele maruntite si avocado zdrobit cu furculita). Daca vi se pare prea vascoasa/untoasa pasta, mai puteti adauga putina apa. Se serveste cu paine integrala, prajita si cu o salata verde.

2.  Voinicel

Ingrediente (pentru 5-6 portii): 250 gr grau integral (eu am gasit chiar spelta), 2 cani de miez de nuca sau migdale (puteti folosi si mai multa, daca va place), miere de salcam, fructe de sezon, optional: putina vanilie naturala, nuca de cocos razuita marunt (se gaseste de cumparat direct sub forma asta).

Mod de preparare: Spalam graul si il fierbem in 1.5-2l apa timp de 30 min dupa ce a dat in clocot. Apa va scadea considerabil, insa ar trebui sa ramana cam 1 cm deasupra graului. Invelim intr-o patura oala acoperita si lasam graul la ‘inflorit’ cateva ore. Eu de obicei il fierb dimineata si il definitivez seara pentru cina sau invers: il fierb seara si il definitivez dimineata pentru micul dejun. Dupa ce a stat la ‘inflorit’, scurgem apa, adaugam nuca tocata mai mare (si/sau migdalele), mierea si optional, nuca de cocos + un varf de lingurita de vanilie naturala.  Deasupra presaram fructe de sezon feliate.

Pentru copii intre 1-2 ani, pentru a putea fi usor servit si a evita inecarea, punem la blender (fie cel cu cupa, fie cel manual) cateva linguri din produsul final de mai sus (mai putin fructele) si adaugam putin lapte vegetal sau apa, daca este nevoie, pentru a obtine un piure. Daca nu doriti sa folositi miere, atunci puteti adauga in blender 1-2 curmale, rehidratate in prealabil. La final razuim peste piureul obtinut mar, para sau alte fructe proaspete de sezon.

3.   Voinicutz

Este o varianta de „Voinicel”, in care am inlocuit graul fiert (sau incoltit) cu paste integrale de grau, orez sau mei – pentru copii sunt amuzante pastele sub forma de cifre si litere, stelute, taitei. Se pregateste in acelasi mod, doar ca pastele au un timp de fierbere mai scurt, indicat deobicei pe ambalaj (intre 3 si 10 minute). Dupa fierbere le scurgem si le clatim cu apa rece, pentru a nu se lipi.

Si pentru ca am fost rugata sa transmit macar telegrafic, pentru inspiratie, meniul zilnic pentru Pavel, folosesc acest prilej pentru a ma conforma 🙂 si a raspunde cat mai prompt:

  • Dimineata: Voinicel (pasat) cu mar ras
  • Pranz: piure de mazare (cu marar, si putin morcov). Pe post de supa: 125 ml de suc proaspat de morcov+radacina patrunjel+1/4 telina
  • Seara: gris cu lapte (de migdale) si sos de afine si macese (am avut la congelator).

 Pentru mame si bunici: Spor la treaba! Pentru copii si bebici: Pofta buna!

Meniul lui Pavel, 22.04.2011

Articole interesante 

>