Spanacul (se da bebelusilor doar dupa 8 luni, datorita cantitatii mari de oxalati) nu se fierbe mai mult de 2 minute si asta in foarte putina apa care deja clocoteste sau, o metoda mai putin agresiva, se opărește sau se prepară la abur. Cu cat fierbe mai mult, cu atat isi sporeste continutul de oxalati care sunt toxici, pe langa faptul ca isi pierde mare parte din valoarea nutritiva. Cu alte cuvinte, mai mult il ‘oparim’ decat il fierbem, inca o data atentie, nu in multa apa, deja apa din frunzele lui ajunge ca el sa fie fiert in propriul suc.
Spanacul intra in categoria verdeturilor si se combina ideal cu alte verdeturi, zarzavaturi, cartof, leguminoase si cereale.
SPANAC PENTRU BEBELUSI
Pentru Pavel pun 1-2 frunze de spanac in blender impreuna cu suc de portocale proaspaat stors sau cu suc de mar.
Ca mancare gatita, pregatesc spanacul sub forma de piure cu legume si/sau cereale. Fierb cu capac ăn putina apa – un morcov+cartof+ceapa (25 min), toate tocate mărunt. Puneti apa exact cat sa le acopere, nu multa, se pierd altfel multe saruri minerale si chiar vitamine solubile in apa. Intotdeauna adaugati legumele in apa atunci cand apa deja clocoteste. Amestec legumele cu spanacul opărit, pasez cu mixerul (dar nu sa se fleoscaiasca), adaug cateva picaturi de ulei de masline si – dupa gust – cateva picaturi de lamaie, optional, gata ! 🙂 In jumatate de ora maxim masa e gata. E greu? Alteori jonglez si inlocuiesc cartoful cu quinoa sau mei.
Intelegeti acum de ce nu as da niciodata copiilor mei mancare la borcanas, oricat de mult reclama i-ar face producatorii si pediatrii? A incercat o mama sa imi explice ca argumentul suprem pentru a servi mancare la borcan, asa dupa cum fusese convinsa iremediabil de pediatrul ei, este ca numai si numai in acel borcan se gaseste dozata corect cantitatea exact necesara de hrana, vitamine si minerale, pe cand acasa o faci “dupa ochi”.
SALATA DE SPANAC (RAW)
Pentru noi, adica aici scriu pentru ‘oameni si copii mari’ 🙂 recomand folosirea lui sub forma de salata, in care adaug nuci romanesti (rehidratate in prealabil), rondele de ceapa, praz sau ceapa verde de sezon (optional: fulgi de drojdie), rosii (daca e sezon), avocado, suc de lamaie, sare NEIODATA si ulei de masline presat la rece (daca nu am avocado). Daca pun avocado sau masline, nu mai pun ulei, prea multe grasimi). Pe langa aportul nutritiv, frunzele lui carnoase sunt un excelent deliciu pentru papile gustative. De obicei nu tai frunzele verdeturilor cu cutitul (se pierde vitamina C). Prefer sa rup frunzele, iar la spanac chiar le las in starea lor, pentru ca sunt suficient de mici. Lacto vegetarienii pot adauga branza de capra (in nici un caz cea cu mucegaiuri nobile!).
ROSII UMPLUTE CU SPANAC (RAW)
O alta idee de mancare nepreparata termic, valoroasa nutritiv, este: rosii crude umplute cu spanac, ceapa si seminte de canepa sau de pin. Tocate, amestecate cu ulei de masline si sare neiodata. Se pregateste in maxim 20 minute. Ma credeti acum ca nu va ia mult timp? Trebuie doar bunavointa si dorinta.
