Socata si Negresa

Numar afisari: 35.877

Cand m-am trezit, dincolo de chiotele si chicotelile pe doua voci ale celor 2P, m-a izbit o boare indrazneata, alta decat de salcam in floare, cu care ma obisnuisem dimineata … “Mmmmm …?” M-am dat jos din pat si da, da, da, am dat nas in nas cu un manunchi de flori de soc, care dominau toata casa cu parfumul lor.

In vremurile in care nu eram deloc copilul fericit de azi al Universului, ba din contra in permanenta lupta cu Legile si Ordinea Lui, gandeam ca singura bucurie a diminetilor este mirosul de cafea. N-aveam idee ca ceea ce mancam poate fi cel mai eficient medicament si la fel de bine cea mai lenta otrava. Si nici cu gandul nu visam ca voi ajunge sa treiesc ziua in care 3 “te iubesc”-uri matinale si-un pic de flora spontana vor fi cel mai nutritiv si tamaduitor mic dejun.

Cat de vulnerabila devine armonia relatiei noastre cu natura in fata bruiajului sistemelor in care traim si in care lucram, observ zilnic. Locuim langa o padure de stejar si tei … tiparul padurii regale … prea umilita de intrecerile cu ATV-uri, de lacomia celor care o fura sau o reteaza fara intelepciune, ignorata de cei mai multi dintre localnici … Si totusi ne rasplateste in continuare cu caprioare, mistreti, iepuri, fazani, cu fosnet de poveste, cu miresme alese: mai intai salcam, apoi liliac, acum soc, apoi iasomie si la final tei … totul ca o prelunga si plina de speranta chemare la reconciliere, recunostinta, pretuire …

Completari ulterioare (mai 2013): Intre timp ne-am mutat langa o o alta padure unde am gasit leurda, salcam, liliac, soc, dar am mai gasit ceva. In padurea asta noua de pin, platan, stejar si fag, o padure de consistenta modesta comparativ cu cea de mai sus, am gasit expresia desavarsita a civilizatiei, a respectului fata de natura si fata de propria persoana. E o padure venerata de fiecare localnic, de la cele mai neimaginat de fragede, pana la cele mai respectabile varste. Dovada ca se poate, totul tine de civilizatie: reguli si educatie. Un fost cancelar german, rugat sa impartaseasca despre disciplina poporului sau devenita brand national, a spus: “Nu exista popor disciplinat, exista popor amendat.” In padurea asta am vazut: mame sau tati alergand dimineata la 7 in timp ce imping caruciorul cu copilasul nou nascut, mame in drumetie dimineata la 6 purtandu-si copilasul in Manduca, gradinitele si scolile facand ore de “pedagogie de padure” in fiecare anotimp, zeci si sute de oameni de toate varstele facand drumetie, nordic walking la final de saptamana sau in zile de sarbatoare. Nu am vazut niciodata gratare, nu am auzit telefoane mobile sunand, nici un fel de mijloc de transport decat bicicleta, nu am auzit in general galagie, nici macar o soapta, atat de discreti si respectuoasi cu natura si semenii lor sunt oamenii, nu am vazut nici macar un servetel pe jos, daramite pet-uri, mucuri de tigara, etc. Poti jura ca toaletarea si intretinerea padurii se face de spiridusi si zane bune, pentru ca la ora 6.30-7.00 totul e in deja ordine, iarba taiata, cioturile si crengile rupte adunate si stivuite, florile plantate, cosurile de gunoi golite, locurile de joaca pentru copii improspatate, eventualele mici retusuri de curatenie sau reparatii la banci, poteci, toalete publice deja facute etc, etc.

***

Despre soc (Sambucus Nigra L.): infloreste in perioada mai-iunie si are flori mici, albe sau verzi-galbui, cu 5 sepale, 5 petale si 5 stamine, avand un miros puternic. Fructul este o baca neagra, sferica, lucioasa, cu gust dulceag-acrisor si contine 3-5 samburi. Se folosesc : florile, fructele si coaja.

Cum recoltam? Florile in mai – iunie, cand sunt complet formate. Se taie inflorescenta intreaga, se usuca la umbra sau la soare, acoperita cu hartie, apoi florile se scutura si cern prin sita. Se pastreaza in lazi captusite cu hartie si ferite de umezeala. Fructele cand sunt coapte, in septembrie – octombrie si se usuca in incaperi incalzite. Atentie: fructele necoapte provoaca intoxicatii care se manifesta prin voma si diaree. Scoarta se recolteaza in septembrie-octombrie.

Actiune farmacologica. Aici mentionez doar experienta personala, insa in “Manualul edenic de medicina naturista profilactica si terapeutica” al dr. Laza gasiti mai multe detalii. L-am folost in special ca antiinflamator, antiseptic, antialergic si fortifiant al mucoasei arborelui respirator, arma noastra in viroze respiratorii, bronsiolite si spasme de tuse (alaturi de valorosul extract de carpen).

Dintre indicatiile terapeutice: rinofaringita, amigdalita, laringita, traheita, bronsita, astm bronsic, rujeola, rubeola, scarlatina, gripa, otita, tuse convulsiva, tuse iritativa, conjunctivita, blefarita, cistita, reumatism, constipatie, hemoroizi, eczema, alergii, urticarie, furunculoza.

Cum l-am utilizat? Mai ales florile, pentru ceai in afectiunile respiratorii de mai sus (infuzie 3 min la 250 ml apa clocotita, 2 lingurite, 3 cani pe zi) sau pentru bai de ochi sau de piele (eczeme, eruptii, etc). In uz extern, am dublat cantitatea de planta.

SOCATA

(cea mai simpla si sanatoasa reteta, invatata de la Dr. Doru Laza)

Socata pentru cei 2P

  • 7 capitule florale (7 “palarii” :))
  • Actualizare (mai 2016): imi pare mai buna cu 15-20 palarii
  • 1 lamaie bio
  • 1/2 kg miere (sau dupa gust)
  • 5 l apa rece filtrata

Palariile si lamaia spalata bine cu periuta si taiata felii (cu coaja daca e bio, de preferat fara coaja daca nu e bio. Desi coaja are rolul si “farmecul” ei in rezultatul final …) se pun in 5 l apa rece purificata si se lasa la macerat (preferabil in soare) 24 – 36 h. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se consuma 2-3 cani pe zi (in cura), pastrand tot timpul socata la frigider.

Actualizare (mai 2014) Nu se bea rece! Bauturile reci sunt o inventie occidentala , menita sa anestezieze papilele gustative in fata cantitatilor ofensatoare de zahar din soft drinks. Beti apa si bauturi sanatoase la temperatura camerei. Si daca nu v-ati lecuit de tot ce ati auzit despre bauturile acidulate din comert, de la multinationale care mai de care mai binevoitoare, beti si un pahar de acidulate la temperatura camerei, in timp ce vizionati interviul asta (tradus in romaneste pentru blogul meu), cu presedintele Coca-Cola Europa, la o emisiune BBC.

***

NEGRESA
Cocktail de vitamine MLH (mama – love – home made)

Cocktail de vitamine MLH (Mama – Love – Home Made)

Blat: 2 tavi marime A4, grosime 0,5 cm. Timp de preparare 5 min, timp de coacere 60 min la 170 grade.

Se pun la blender (peste 800W), timp de 2-3min: 1 cana (de 200ml) de mei decorticat rehidratat, 2 banane, 700 ml lichid dulce (am folosit suc de mar fara zahar, dar merge si apa + piure din 20 curmale sau alte fructe uscate), 1 lingurita praf vanilie naturala, 2 linguri pudra roscove. Optional: la final, dupa ce se scoate din blender compozitia de mai sus, se adauga 2-3 linguri miez de cocos razuit (se gaseste direct asa la magazin, uscat) si 1 lingurita coaja rasa de portocala si lamaie (doar bio!). Portocalele trec prin 17 feluri de tratamente chimice, stiu de la cineva care are livada de portocali. Daca simtiti nevoia sa fie mai dulce, completati la final cu pasta de curmale.

Crema este un mousse de mousse de ciocolata (gasiti aceeasi reteta, transformata in  Parfe de ciocolata, in Simplu1). Se adauga dupa ce s-a racit blatul.

Pofta buna intru sanatate!
Multumim “sponsorilor” nostri: Bunicu’, pentru una bucata sorț Pavel si Strabunica pentru una bucata sorț mama.

05 mai 009

 

Numar afisari: 35.877

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

  1. Ce apa pot folosii daca nu am filtrata. E bine cu apa Zen sau sa iau minerala plata?

    1. In general e bine sa bem apa purificata (vezi site-ul http://www.drpro.ro). Daca nu ai cum, faci si un compromis cu apa din sticle de plastic (desi ma doare inima si pe mine cand nuam alta solutie) si iei apa minela plata DEVIN.

  2. Salutare, te urmaresc de ceva vreme,la postarea ta cu socata mi-am adus aminte de un mic truc, folosit de batranele din sat ca sa faca socata acidulata, puneau boabe de orez in apa alaturi de celelalte ingrediente, eu am testat-o si merge, doar ca nu am pus mai mult de 20 de boabe la un borcan de 3 litri.
    Multumim pentru postari!

  3. Pentru ca nu gaseam pe nicaieri sa culeg flori de soc, anul trecut un prieten ne-a adus doi lastari pe care i-am plantat in gradina, iar anul acesta ne-au rasplatit deja cu flori frumos parfumate. Prima tura se odihneste deja la frigider, am uitat-o doua zile in camara, in loc de 24 de ore si am “scapat” vreo 15-20 palarii (poate anticipand actualizarea ta) :). Mi-am oprit un pahar care miroase divin si are un gust atat de delicat, ca sa-ti povestesc despre socata noastra si sa-ti multumesc pentru reteta. De maine il servesc si pe piticul nostru si sper sa-i placa la fel de mult cum imi place si mie. Cu drag, Crisa

  4. Cristela, de florile de salcam ce zici? Pot fi folosite si pentru copiii de 6 ani? Sub ce forma? Multumesc pentru tot ceea ce faci pt noi!!!!

  5. In sarcina e recomandata socata? Multumesc

    1. Draga Samona,

      E lipsit de curtoazie pentru timpul autorului, sa pui intrebari fara sa citesti comentariile si raspunsurile anterioare. Sarcina frumoasa si multa incredere in Natura – sarcina nu e o boala, oricat ar incerca medicina mderna sa o medicalizeze. Si e valabil si in alaptare. Citestea rticolul meu: Alaptam, dar ce mancam?

      Despre alimentatie in sarcina ai la pagina Cuprins linkuri catre articole detaliate.

      Nastere usoara.

    2. imi cer scuze…este a doua oara cand fac socata dupa reteta ta…anul trecut am baut impreuna cu fetita mea, si anul acesta cand am vazut socul ,in minte numai asa imi venea:nu uita draga mamica, soc, socata, socatica:)…insa, fiind insarcinata am dat repede un search pe google, si scria e contraindicat in sarcina, mai ales in ultimul trimestru, eu fiind in 36 de saptamani si de aceea am intrat repede si am postat intrebarea
      multumesc pt raspuns, de atunci am baut si 3 pahare 🙂

    3. Draga Samona,

      Sa-ti fie de bine. Sunt de acord ca socata facuta cu sare de lamaie si drojdie de panificatie din supermarket e nociva pentru oricine, nu doar in sarcina. Pana una alta, sa va fie de bine 🙂

      cristela

  6. buna din nou draga cristela. te rog lamureste ma daca gasec undeva reteta de sirop din muguri de brad pe blog sau sa ma apuc de facut singura cu zahar? i am cules deja, multumesc mult

    1. Natalia draga, nu am, pentru ca nu am facut. Te rog insa sa nu faci cu zahar. Sunt sigura ca poti gasi pe net retete cu miere. Daca nu, usuca-i la soare si fa-i ceai la iarna. Sau lasa-i la macerat in apa cu miere, ca pe socata. Zaharul, indiferent de tipul de zahar, e zahar. E o otrava alba, ca restul otravurilor albe: faina alba, sare, lactate, droguri, etc.

    2. Eu am facut anul acesta sirop din muguri de brad ( reteta luata de pe site-ul Oliviei Steer si foarte putin adaptata) si sunt foarte multumita de rezultat.Astfel, intr-un borcan am pus mugurii de brad peste care am adaugat miere cat sa-i acopere si i-am lasat la frigider din mai si pana acum ( am scos borcanul din frigider doar o singura data in toata acesta perioada, l-am lasat o zi pe masa din bucatarie, astfel incat mierea sa devina lichida din nou, dupa care am amestecat de cateva ori ,,compozitia”).Acelasi procedeu l-am repetat atunci cand m-am hotarat sa inchei procesul, dupa care am pus compozitia intr-o sita asezata deasupra unui alt borcan, astfel incat ce s-a scurs era chiar siropul din muguri de brad – minunat parfumat si deosebit de gustos.

  7. bine atunci asa voi face, multumesc din inima ptr raspuns, va dorim multa sanatate

    1. Sa ne spui si noua ce si cum a iesit, din ce vei experimenta 🙂 Asteptam 🙂

  8. Pentru ca disperarea e mare dupa socata la cei 2 prichindei as vrea sa fac sirop pentru a avea si pe mai tarziu. Stie cineva o reteta de sirop de soc? Multumesc

  9. Draga Cristela,

    In primul rand imi cer scuze daca pun o intrebare al carei raspuns se afla deja in vastul si utilul tau blog.
    Am facut si eu socata dupa reteta data de tine si a iesit extraordinara, a impresionat chiar si parintii si rudele mele care au baut socata ”clasica” (cea cu drojdia si zahar) si socata ”tratament”, cea publicata pe blogul tau. Si ghici ce au ales? Socata ”tratament”, mult laudata ca are un gust bland, este parfumata si o placere ca gust. Asadar, noi adepti ai socatei de casa, naturala, datorita tie.
    As dori sa stiu care este cantitatea de socata pe care o pot administra copilului meu in varsta de 2 ani si care este cantitatea pentru un adult si pentru cat timp putem bea aceasta minunatie.
    Iti multumesc pentru initiativa si dragostea pe care ne-o porti.

    Cu drag,

    Simona

    1. Draga Simona,

      Ce bucurie sa citesc randurile voastre. Copilasul poate bea si 3 cani pe zi, adultul si un litru. Cat despre perioada cat se poate bea, am mentionat in post, cura. Din pacate nu cred ca putem face mai mult de 3-4 serii de socata pana sa se scuture, deci puteti face o cura de 20 de zile, daca e intensiv sau de … cat va ţine :), daca beti doar asa, de placere, cate un pahar pe zi.

      Sanatate si multa vitamina L :). Cu drag,

      cristela

  10. Buna seara,
    As dori sa fac aceasta reteta de socata pentru noi si pentru fetita noastra de 1 an si 5 luni, pentru ca este cu miere, este fara drojdie si pentru ca am incredere in retetele dumneavoastra. Am cules astazi flori de soc, maine urmeaza sa cumpar lamai bio si inca un borcan de miere. Vroiam sa va intreb ce inseamna mai exact ca se lasa la macerat: trebuie lasata neaparat la soare, cum am citit in alte retete de pe internet? Va intreb pentru ca zilele urmatoare se anunta vreme ploioasa si nu as vrea sa se strice socata. In speranta ca veti avea timp sa imi raspundeti, va multumesc frumos si urez multa sanatate familiei dumneavoastra frumoase!

    1. Draga Andreea,

      Iti multumesc pentru incredere. La macerat nu inseamna neaparat la soare. Inseamna si in casa. Important e sa nu stea intr-un loc cu efect de sera/sauna, pentru ca se borseste. E minunat daca putem gati la soare, sa vada soarele hrana noastra, dar nu multa lume are posibilitatea sa gateasca asa cum gatea Smaranda, mama lui Ion Creanga, afara – in curte.

      Eu am facut-o in ambele variante si a iesit minunata de fiecare data.

      Astept impresii :).

      PS – eu zic ca reteta mea e buna din moment ce din ce in ce mai multe site-uri o copiaza fara sa indice sursa :).
      PS 2 – te astept sa-mi spui Cristela 🙂

  11. Multumesc frumos, Cristela, a iesit foarte buna socata. Cristinei i-am dat ieri o cantitate mai micuta, astazi mai multa, iar maine ii voi da o cana intreaga (aproximativ 250 ml, cam atata lichid bea ea intr-o zi, pentru ca inca bea destul de mult laptic de la mami). Sunt foarte bucuroasa ca ii place, de aceea am adunat ieri inca un rand de soc pe care as fi vrut sa-l folosesc astazi la socata, dar acum mi-am dat seama ca nu am suficienta apa. Nu stiu daca ai sa vezi mesajul meu acum, insa eu imi incerc norocul si te intreb: as putea sa pun socata la facut in aceasta seara cu o cantitate mai mica de apa si apoi maine sa completez cu restul si sa amestec? De asemenea, nu am gasit de cumparat lamai bio, ma gandeam sa pun in seara aceasta o lamaie mai mica fara coaja si maine, daca gasesc lamai bio, sa mai pun una si cu coaja. As putea sa fac socata si integral maine, insa mi-e teama ca nu mai rezista florile de soc. Multumesc mult inca o data, sper sa reusim sa facem macar o cura de 20 de zile (noi vom bea cate 2 cani pe zi, iar ea o cana).
    As vrea sa iti scriu mai multe, o voi face insa cu alta ocazie, ca sa trimit acum mesajul mai repede. O seara frumoasa si somn usor cu vise frumoase celor 2P!

    1. Merge, desigur! Cu curaj, dragă mămică: soc, socată, socăţică! 🙂

  12. Din pacate mie nu mi-a iesit socata… as vrea sa-mi spui, Cristela, unde am gresit, macar sa fac la anul. Am pus aprox 15 flori, care insa erau uscate de vreo 4 zile, lamaie si apa rece de izvor; am lasat-o 36 de ore in oala cu Capac, in balcon insa a facut floare deasupra. Trebuia sa las oala descoperita? sau s-o pun intr-un loc mai racoros?

    1. Draga FLorina,

      Nu de la flori este problema, dar e de preferat sa le pui proaspete, nu uscate.
      In loc de capac, poti pune un tifon, care sa permita si “ventilarea”, dar si protectia de eventualii “musafiri” :).
      Eu am lasat-o si cate 48 de ore si nu a avut nimic, dar nu in soare. La soare o poti lasa cateva ore, nu 36 de ore in caldura, pe balcon, ca iese … bors 🙂

      De asemenea, ca a facut flaore nu e asa o problema, si apa de merisoare face floare, dar o dai la o parte si vezi daca gustul ei e de bors sau de socata. Daca gustul e bun, nu e nicio problema.

      Cu mult drag, cristela

  13. ……

Care este opinia ta?